BREAKING NEWS!!!

Technasium leerlingen van Het Goese Lyceum winnen landelijke ruimtevaartwedstrijd!

Zo trots als een pauw zijn de technasiumleerlingen van het Goese Lyceum die met hun ruimtevaartcapsule de eerste prijs hebben gewonnen van de inmiddels 10 jaar durende wedstrijd uitgeschreven door Stichting Intergalactic Environmentalists.

Arnout Schaap, treed namens de stichting op als opdrachtgever voor de meesterproef  van vwo 6 leerlingen Merlijn Zurek, Arco Hollestelle en Tim Storm. Een mooie afronding van hun technasium schoolcarrière op het Goese Lyceum

De opdracht:

Bouw een capsule die minimaal driehonderd graden hitte aan de buitenkant kan weerstaan, en zo goed kan isoleren dat het binnen niet warmer wordt dan dertig graden.

In deze wedstrijd gaat het elk jaar om een ander deel van de reis naar de maan. Het doel is om daar een plastic zak, die door de Apollo is achtergelaten, op te halen. Dit jaar was de return-capsule de uitdaging.

De winnaar is het team dat de hoogste buitentemperatuur met de laagste binnentemperatuur weet te bereiken.
Met ondersteuning van het Zeeuwse bedrijf Tralcon, koploper in isolatiemateriaal voor de hittebestendige industrie wisten de jongens een temperatuur van duizend graden te halen.
SGS in ’s-Gravenpolder, wereldleider op gebied van inspectie, controle, analyse en certificering werd erbij gehaald om het prototype van de capsule uit te testen.

“In de vijf jaar dat ik nu deze wedstrijd begeleid, is het elke keer weer geweldig om te zien hoe jonge mensen met te gekke ideeën komen. Door wat de jongens hebben gebouwd, zijn we weer een stuk dichter bij het terughalen van afval uit de ruimte." aldus Arnout Schaap.

Volgend schooljaar staat de laatste stap van de maanreis op het programma. Dan gaat de wedstrijd om wie de lander met de beste sturingscapaciteit kan bouwen.

Met dank aan Stichting Intergalactic Environmentalists. Tralcon en SGS ’s Gravenpolder.

Diane Robyn

Tim, Arco en Merlijn presenteren hun ruimtecapsule