Het reguliere aanbod van Het Goese Lyceum

Alle onderbouwleerlingen van Het Goese Lyceum volgen per afdeling hetzelfde aantal lesuren. Of je nu een keuze maakt voor het speciaal aanbod, zoals Technasium, Kunst & Cultuur, Tweetalig vwo of het reguliere aanbod. Kies je niet voor het speciaal aanbod maar voor het reguliere aanbod van Het Goese Lyceum, dan krijg je twee verschillende vakken.

Sport & Lifestyle

Ben je sportief dan zit je goed op Het Goese Lyceum! Naast de drie uur lichamelijke opvoeding in de brugklas krijg je in het reguliere aanbod ook nog twee uur Sport & Lifestyle. In dit vak kom je in aanraking met allerlei andere sporten zoals klimmen en longboarden die niet worden aangeboden in de gewone gymlessen.

Daarnaast leer je over onderwerpen die met sport te maken hebben. We werken daarin met thema’s zoals; ‘Fitheid en metingen’, ‘Sport en Voeding’, ‘Blessurepreventie’, maar ook ‘Social Media’ en ‘Omgaan met verschillen’.

De lessen worden afgewisseld met een klein stukje theorie en veel praktijk om dit dan gelijk toe te passen of te ondervinden. Plezier speelt hierin een belangrijke rol!

Het vak Sport & Lifestyle kun je de hele onderbouw volgen.

Eureka of 4M

De mavo en havo-klassen op Het Goese Lyceum volgen twee uur per week het vak 4M. Wat staat voor mens, media, maatschappij en maken.

De vwo-klassen volgen het vak Eureka, een vak met een vergelijkbaar programma. Eureka is een uitspraak die betekent; ‘Ik heb het gevonden!’ Je gaat bij dit vak dan ook veel zelf onderzoeken en uitzoeken.

In zowel de eerste, tweede en derde klas werk je in een schooljaar aan verschillende projecten en bij verschillende docenten. Begrippen die binnen de lessen 4M en Eureka centraal staan zijn: samenwerken, probleemoplossend vermogen, ICT-geletterdheid, creativiteit, kritisch denken, communiceren en sociale en culturele vaardigheden.

De projecten bij Eureka richten zich meer op de onderzoeks- en wetenschapsvaardigheden en die van 4M op het praktisch toepassen van de vaardigheden in de projecten. Je leert dingen die je bij andere vakken of buiten school kunt gebruiken.

In de brugklas krijg je bij 4M en Eureka onder andere een designproject en ga je aan de slag met ict-vaardigheden en de basisbeginselen van programmeren. Bij 4M leer je in de werkplaats werken met gereedschappen en materialen en bij Eureka krijg je een periode drama.

In de tweede klas hebben de leerlingen dit jaar bijvoorbeeld onderzoek gedaan en een oplossing bedacht voor een maatschappelijk vraagstuk van de toekomst.

In het derde jaar 4M verdiepten de leerlingen zich onder andere in het probleem van de plastic soep en maakten een influencer-filmpje om zwerfaval tegen te gaan. In de derde bij Eureka krijg je filosofie.

Binnen de verschillende projecten is er veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. En doordat we zo veel verschillende dingen doen zit er altijd wel iets bij wat bij je past!

Heb je interesse in het reguliere aanbod en wil je hier meer informatie over? Kom naar de informatiedagen of Het Goese Lyceum Experience.
Daarnaast kun je contact opnemen met Dhr. J. van Maldegem j.van.maldegem@pontes.nl voor Sport & Lifestyle en Mw. E. Bijker e.bijker@pontes.nl voor 4M en Eureka.