Vwo op de Oranjeweg

VWO (gymnasium en atheneum)

Heb je een vwo-advies gekregen? Dan ben je bij ons op het juiste adres! Vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Je moet goed kunnen leren en dat ook leuk vinden, want het vwo duurt zes jaar. Het vwo bestaat uit twee afdelingen: het gymnasium (waar naast de andere vakken ook les wordt gegeven in Grieks en Latijn) en het atheneum. Aan het eind van de derde klas kies je op basis van aanleg en belangstelling voor één van de vier profielen en een vakkenpakket waarmee je vanaf leerjaar 4 verder gaat en examen in gaat doen.

Academische vorming

Op het vwo bereiden we je voor op een studie aan de universiteit of HBO Je krijgt les op hoog niveau en de lat ligt ook hoog. We dagen je steeds uit om nog even verder te kijken. Je krijgt een ‘academische vorming’ en bent bezig met wetenschapsoriëntatie. Ook kun je binnen het vwo kiezen voor het programma Verrijkt en/of Versneld.

Atheneum

Het atheneum duurt zes jaar. In de brugklas kun je kiezen voor regulier vwo, Technasium, Kunst&Cultuur of voor tweetalig vwo (TTO). De plaatsing in het TTO is mede afhankelijk van een test, advies en een intake. Ook is het mogelijk om Technasium, TTO en/of gymnasium met elkaar te combineren.

Gymnasium

De keuze voor het gymnasium maak je aan het eind van de vwo-brugklas. Dat betekent dat je in klas 2, naast de andere vakken, ook Latijn en Grieks volgt. Doe je in klas 6 in één of beide talen met goed gevolg eindexamen, dan krijg je een gymnasiumdiploma. Je hoort misschien wel eens dat het gymnasium alleen voor zeer begaafde leerlingen is weggelegd, maar niets is minder waar. Heb je belangstelling voor de klassieke talen en voor de cultuur van de Grieken en Romeinen, ben je gemotiveerd en kun je nauwkeuring werken en leren, dan beleef je aan deze opleiding veel plezier. Eén van de hoogtepunten van de gymnasiumopleiding is de Romereis in de vijfde klas.

Leerjaar 1, 2 en 3

In het eerste leerjaar volg je vakken die je al kent van de basisschool zoals Nederlands (taal), Engels, wiskunde, biologie, geschiedenis, aardrijkskunde, muziek, LO en tekenen. Daarnaast krijg je ook een paar nieuwe vakken zoals Duits en Frans. In de tweede klas krijg je ook NASK. NASK bestaat uit natuurkunde en scheikunde. Daar doe je bijvoorbeeld proefjes. In het derde jaar krijg je ook het vak economie.

Vwo in de bovenbouw

In het 3e leerjaar bereiden wij de leerlingen voor op het kiezen van een profiel. De profielkeuze bepaalt de vakken en richting voor de vervolgstudie. Omdat dit een moeilijke keuze is, begeleiden de mentor en de decaan de leerlingen goed bij hun keuze. Daarnaast organiseren wij ouderavonden en een beroepencarroussel om de leerling te helpen in het maken van een goede keuze.

Vwo profielen

• Cultuur en Maatschappij
  • Economie en Maatschappij
  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek

Alle profielen bestaan uit een gemeenschappelijk deel (voor alle leerlingen hetzelfde), een profieldeel met vakken die aansluiten op het gekozen profiel en een vrij deel.

Keuze programma's

Tweetalig vwo (TTO)

Leerlingen die meer kunnen en willen, kunnen zich aanmelden voor tweetalig vwo. Plaatsing vindt plaats op grond van een test (bijv. CITO-score), advies van de groepsleerkracht en een intakegesprek. Je krijgt de helft van de vakken in het Engels, je gaat op excursies naar het buitenland en behaalt een Cambridge-certificaat. Wanneer je ook het IB-certificaat behaalt, kun je naar een Engelstalige universiteit en kun je eventueel studeren in het buitenland.

Verrijkt en/of Versneld

Ben je nieuwsgierig, ben je (hoog)begaafd en heb je behoefte aan extra uitdaging in de les? Dan kun je je aanmelden voor tvwo Verrijkt en/of Versneld. 60% van de lessen wordt in het Engels gegeven, je volgt lessen uit onze keuzeprogramma's en je volgt lessen in wetenschapsvaardigheden en filosofie. Ook krijg je extra begeleiding in o.a. hoe je het beste kunt leren en plannen.

Kunst & Cultuur

Op het vwo kun je kiezen voor het keuzeprogramma Kunst & Cultuur. Je krijgt hierbij vakken zoals tekenen, muziek, dans, toneel, design en audiovisueel. Je neemt deel aan workshops, excursies en bezoekt musea, theater- en muziekvoorstellingen.

Op het Technasium maak je kennis met beroepen zoals bioloog, medicus, architect, ingenieur of designer. Je werkt aan opdrachten voor echte bedrijven en aan het eind van het project presenteer je jouw resultaat.

oranjeweg kunst en cultuur

Wil je jouw creatieve talenten ontwikkelen? Dat kan bij Kunst & Cultuur op de Oranjeweg!
Ontdek Kunst & cultuur
oranjeweg tweetalig

Tweetalig

Leerlingen die meer kunnen en willen, kunnen zich aanmelden voor Tweetalig vwo. Voor het vwo, Gymnasium en Versneld en/of Verrijkt.
Ontdek Tweetalig
oranjeweg verrijkt/versneld

Verrijkt en/of Versneld

Ben je nieuwsgierig, (hoog)begaafd en heb je behoefte aan extra uitdaging? Dan kun je je aanmelden voor tvwo Verrijkt en/of Versneld!
Ontdek Verrijkt en/of Versneld
oranjeweg technasium

Bioloog, medicus, architect, ingenieur of designer... Het Technasium is dé voorbereiding op een technische vervolgopleiding!
Ontdek Technasium
juniorklas

Juniorklas

Het Goese Lyceum biedt talentvolle leerlingen uit groep 8 de mogelijkheid om lessen bij te wonen in de Juniorklas die start in januari